Kultura

Cannes: festival odpira komedija, a nad njim visijo temni oblaki

RTV Slovenija pred 32 minutami
V Cannesu se začenja 77. mednarodni filmski festival; odprla ga bo komedija absurda Drugo dejanje režiserja Quentina Dupieuxa. Senco na prireditev mečeta grožnja stavke festivalskih delavcev ter za zdaj še tajni seznam spolnih nasilnežev… »

Spomenik slovenske osamosvojitve bo na Trgu republike

Delo pred 4 dnevi
Njegovo sporočilo naj bi bilo enotnost družbe v procesu osamosvajanja države. Vlada je sprejela izhodišča za postavitev spomenika slovenske osamosvojitve, je po današnji seji dejal podpredsednik vlade Matej Arčon. Spomenik bo na Trgu republike v… »

Umetnica je z geslom JazTudi popisala Courbetevo sliko Izvor sveta. Policija je aretirala dve osebi.

RTV Slovenija pred 6 dnevi
V Metzevi izpostavi Centra Pompidou sta na znamenito sliko Gustava Courbeta Izvor sveta in štiri druga umetniška dela ženski z razpršilom napisali geslo gibanja JazTudi (MeToo). Platno je sicer zaščiteno s steklom, odgovornost za dejanje pa je… »

O ljubezni in revoluciji

Dnevnik pred 19 dnevi
V Mini teatru bodo nocoj pripravili premiero avtorskega projekta Sanjači ali ljubezenska zgodba v revoluciji. Montažo različnih motivov in besedil je zrežiral Bor Ravbar. V Mini teatru svoj letošnji nabor postdramskih predstav odpirajo z avtorskim… »

Ena od najbolj ikoničnih iger "ponuja neverjetno priložnost za pripovedovanje različnih zgodb"

RTV Slovenija pred 28 dnevi
Po več kot desetletju, kolikor so stari načrti za film o eni najbolj ikoničnih družabnih iger na svetu Monopolyju, se je zdaj končno začelo premikati k uresničitvi. A ni še znano, kdaj se bo snemanje vendarle začelo. Znan je producent filma. To… »

Igralka Draga Potočnjak gladovno stavka: stop mučenju in genocidu

Dnevnik pred 28 dnevi
V prostorih Slovenskega mladinskega gledališča v podporo Palestincem od petka gladovno stavka igralka Draga Potočnjak. V izjavi je zapisala, da je stavka dejanje obupa, a tudi zadnji kanček upanja v solidarnost in človečnost. Igralka zahteva… »

V krogu družine umrla Eleanor Coppola

Delo pred 30 dnevi
Umrla je ameriška režiserka Eleanor Coppola, ki je bila več kot 60 let poročena z režiserjem Francisom Fordom Coppolo. V starosti 87 let je umrla v petek v krogu svoje družine v kraju Rutherford na severu Kalifornije, so po poročanju nemške… »

Poglobitev v politizacijo umetnosti, umetniško in politično propagando, resnico in manipulacijo

RTV Slovenija 09.04.2024
V Galeriji P74 so pripravili skupinsko razstavo Propaganda, na kateri so na ogled dela s propagandnim in provokativnim namenom, ki so jih ustvarili Matjaž Hanžek, Ivan Volarič Feo, Dalibor Martinis, Laibach Kunst in Novi kolektivizem. Razstavo… »

Majhnost trga nam nemalokrat daje proste roke

Delo 06.04.2024
Moto Za otroke le najboljše je rdeča nit naše literarne zgodovine, pravi Katja Kac. V nadaljevanju preberite: V ponedeljek se bo v Bologni začela 61. edicija največjega knjižnega sejma, posvečenega otroški in mladinski literaturi. Slovenija se z… »

Umrl je eden največjih jugoslovanskih režiserjev Veljko Bulajić

Delo 03.04.2024
V jugoslovanskih republikah je Veljko Bulajić snemal predvsem vojne oziroma partizanske filme, med njimi kultno Bitko na Neretvi. Umrl je v 97. letu. V 97. letu starosti je umrl hrvaško-črnogorski režiser Veljko Bulajić. Veljal je za enega največjih… »

Kultura, zadnje novice »

Pri 1zaVse uporabljamo "piškotke" za čim boljše delovanje strani,
zapomnitev uporabniških nastavitev in prikazovanje oglasov po meri.
Kliknite tukaj , če želite izvedeti več o tem, kako 1ZaVse te podatke uporablja.
Sprejmem